Broccolisoep Jeroen Meus

04:00

Ideaal voor bij de boterham: lekker vullende broccolisoep van Jeroen Meus met stukjes ham en kruidenkaas.

Jeroen gebruikt de ganse broccoli met steel, want de steel bevat evenzeer vele smaakstoffen (evenzeer lekker om te gebruiken onder aardappelpuree). De groenten worden grof versneden, want ze worden op het laatst toch gepureerd.

Jeroen is een jonge chef (30+) uit het Leuvense die op de Belgische TV razend populair elke werkdag een recept uitwerkt. Er wordt wel eens meer gezegd - ook door Jeroen zelf - dat hij soms inspiratie vindt in Ons Kookboek van het KVLV: de kookbijbel van de Vlaamse Boerinnenbond...

En ja hoor: net voor het broccoliroomsoep recept, staat er in datzelfde kookboek een recept voor bloemkoolsoep met kaas. De extra lekkere ham-hesp combinatie vinden we in het kookboek ook terug in 2 andere recepten: in een hartige broccolitaart met hesp en in een broccoli-hamschotel.

Weinig vernieuwend recept dus, eerder een soepvariatie op beproefde, andere klassieke broccoli recepten met hesp en kaas. Hier alvast onze versie geïnspireerd door Jeroen Meus en Ons Kookboek.

Broccolisoep ingrediënten

 • 2 broccoli hoofden met stengel
 • groentebouillon of kokend water met kant en klare groentebouillon (pasta of blokjes)
 • 1 dik stuk gekookte ham (reken een 50tal gram per bord)
 • kruidenkaas naar smaak
 • olijfolie en boter
Soepgroenten:
 • 1 prei
 • 1 dikke ui
 • 1 teentje knoflook
 • kruidenbuiltje

Broccolisoep maken met kaas en ham

 1. Een kom lekker verse broccolisoep volgens een recept van Jeroen Meus en Ons Kookboek met extra broccoliroosjes geserveerdBreng de groentebouillon (of water met instant bouillon) aan de kook.
 2. Snijd 1 prei (groen en wit) in grove stukken (2 cm) en doe in een kom om te wassen.
 3. Snijd de broccoliroosjes van de steel en snijd de broccolisteel in stukken, doe in de kom met water en was. Houd een paar gewassen broccoliroosjes apart voor de garnituur (worden dus straks niet meegestoofd). Als al het zand van de groenten verwijderd is, laat je ze uitlekken.
 4. Doe wat olijfolie en boter in een grote soeppot, laat warm worden en doe er een in grove stukjes versneden dikke ui bij. Roer zo nu en dan de ui om tijdens het stoven zodat de ui niet bruin bakt.
 5. Pel het teentje knoflook, plet met een mes en doe bij in de pot: roer tot de aroma's van de knoflook vrijkomen.
 6. Doe de rest van de groenten (prei en broccoli) bij de gestoofde ajuinen, roer alles goed door elkaar en laat enkele minuten stoven, zo nu en dan omroerend.
 7. Giet er dan kokende groentebouillon over tot alle groenten onder staan en roer door elkaar. Voeg ook het kruidenbuiltje toe. Laat de soep opkoken en laat ze dan 30 minuten pruttelen: dit haalt de smaak uit het kruidenbuiltje, kookt de groenten gaar maar hoe langer je gaart, hoe meer je van de groene kleur van de broccoli gaat verliezen.
 8. Snijd ondertussen de apart gehouden broccoliroosjes in zeer kleine roosjes. Zij zullen op't laatst even mee opgewarmd worden in de soep.
 9. Haal het kruidenbuiltje uit de soep en pureer de groenten met een staafmixer.
 10. In plaats van de typische room voeg je nu 1 opgehoopte eetlepel kruidenkaas (of naar smaak) toe en mix opnieuw met de staafmixer zodanig dat de kaas mooi opgelost is.
 11. Voeg dan de kleingesneden apart gehouden verse broccoliroosjes toe, roer even om en kruid de soep af met zout en vers gemalen zwarte peper.
 12. Voor de garnering snijd je een dik stuk gekookte ham in blokjes en verdeel ze over kommetjes. Leg in elk kommetje ook een extra mespunt of toefje kruidenkaas.
 13. Giet dan de broccolisoep met roosjes in het kommetje over de ham en kruidenkaas en serveer onmiddellijk.