Broccolisoep maken

02:10

Makkelijk recept om een lekkere broccolisoep te maken met ui en broccoli, gezond door in plaats van zware room gewoon een lichte roux te maken met bloem, boter en melk.

Een soep met een minimum aan ingrediënten: door de uien echter lange tijd op een zeer laag vuurtje te laten karameliseren, ga je toch extra smaak toevoegen zonder extra ingrediënten te gebruiken.

Voor een echte broccoliroomsoep vervang je in onderstaand recept de melk uiteraard door de room. Vermits er ook kaas in de soep gaat en de korstjes met kaas gegratineerd zijn, maak je de soep makkelijk even smeuïg door een witte saus te maken op basis van een witte roux (boter en bloem) in plaats van een flinke scheut room door de soep te werken.

Op een doordeweekse dag kan je de feestelijke korstjes ook gewoon achterwege laten.

Ingrediënten voor 4

Voor de feestelijke korstjes (indien gewenst):
 • 30 ml olijfolie
 • 30 gram boter
 • 2 teentjes geraspte knoflookteentjes
 • 3 sneden zuurdesembrood of roggebrood, in kleine kubusjes (korstjes of croutons) gesneden
 • vers geraspte Parmezaanse kaas
Voor de soep:
 • 45 gram boter (3 eetlepels) om de ui te stoven
 • 1 ui in dunne ringen gesneden
 • 2 fijngesneden teentjes knoflook
 • 2 tot 3 broccoli hoofden: ook de steel kan mee in de soep zodat niets verloren gaat
 • 500 ml groentebouillon
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 tot 2 eetlepels vers geperst citroensap
 • schil van een stuk parmezaanse kaas, in stukjes gesneden
 • zout er vers gemalen zwarte peper naar smaak
Voor de binding:
 • nogmaals 45 gram boter (3 eetlepels) om de roux te maken
 • 2 eetlepels aardappelbloem
 • 250 ml melk

Feestelijke korstjes maken (indien gewenst)

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Smelt in een klein pannetje de 30 gram boter voor de croutons. Voeg de olijfolie en de knoflook toe en wacht even tot het aroma van de knoflook vrijkomt: zorg ervoor dat de look niet begint bruin te kleuren (van zodra de look aangebakken is, wordt de smaak uitermate bitter en begin je best opnieuw). Neem van het vuur.
 3. Doe het in stukjes gesneden brood in een grote kom en giet er het boter-olie-knoflookmengsel over. Rasp nu de Parmezaanse kaas zo fijn mogelijk over het brood. Meng alles goed in de kom totdat alle stukjes brood gelijkmatig bedekt zijn.
 4. Leg de korstjes in 1 laag op een bakplaat en plaats in het midden van de oven. Laat (maximaal een half uur) bakken tot knapperig korstjes zonder ze te laten verbranden.

Broccolisoep recept

 1. Makkelijk recept om lekkere broccolisoep te maken met gekarameliseerde ui en broccoli, gepureerd en gebonden met een witte rouxSmelt de 45 gram boter voor de soep in een brede soeppot met dikke bodem. Voeg de ui toe en laat een minimum een 20 tal minuten traagjes karameliseren: roer zo nu en dan om zodat de uien niet aanbakken.
 2. Voeg knoflook toe aan de uien en laat heel even meestoven, zonder de knoflook te laten verbranden: blijf bij de pot en roer zo nu en dan om.
 3. Voeg nu de in stukken gesneden broccoli toe en laat enkele minuten meestoven (zoals altijd: zorg ervoor dat niets aanbakt, anders moet het vuur naar omlaag). Als alle groenten goed aangestoofd zijn, vis je een paar broccoliroosjes uit de pot voor de garnering: houd apart (er mag natuurlijk wat ui aan de roosjes kleven).
 4. Voeg nu de groentebouillon, sojasaus en in stukjes gesneden schil van Parmezaanse kaas toe. Breng het water aan de kook en laat zonder deksel een 15 tal minuten sudderen tot alle stukken broccoli zacht gekookt zijn.
 5. Pureer de soep met een staafmixer.
 6. Neem een sauspannetje, voeg er 45 gram boter en 2 eetlepels aardappelbloem aan toe en laat een 2 tal minuten onder voortdurend roeren op het vuur totdat alle klonters uit de bloem verdwenen zijn en je een koekjesgeur ruikt in je pot. Voeg er dan langzaam de melk aan toe onder voortdurend roeren en maak een dikke saus. Roer er dan ook wat gepureerde soep door en giet dan het ganse sauspotje bij de gepureerde soep in de soeppot.
 7. Voeg enkele druppels citroensap toe, proef en breng verder op smaak met peper, sojasaus of zout en citroensap.
 8. Laat nog 5 minuten verder pruttelen op een zeer laag vuur.
 9. Garneer de broccolisoep met de apart gehouden broccoliroosjes en op een feestelijke dag met de croutons.