Broccolisoep maken

00:37

Makkelijk en beproefde recept zodat jij lekkere broccolisoep zal maken met maar 5 ingrediënten: dus weinig werk, weinig afwas, best goedkoop en ideaal voor je kinderen.


Inderdaad: heb je kinderen die - net zoals ik toen ik nog kind was - ja zeggen tegen McDonalds en nee zeggen tegen groenten (wortelpuree, oh nee!)? Dan is soep de ideale oplossing om al je groenten in weg te werken en toch nog een heerlijke smaak over te houden (daar waar in de wortelpuree, de wortelen me echt niet bevielen, heb ik nooit moeilijk gedaan over stukjes wortel in een soep). Soep maak je dan ook "naar smaak", dus altijd lekker en met wat vleesballetjes, roggebroodkorstjes of spekstukjes, of een dot yoghurt of een restje kaas erover geraspt: soep smaakt gewoon altijd lekker!

Broccolisoep maken

Vandaag een makkelijk broccolisoep recept met slechts 5 ingrediënten. Wie denkt dat 5 ingrediënten weinig is om een lekkere soep te maken, die gaat best eens kijken naar dit soep recept, met nog minder ingrediënten en toch nog super lekker.

Om maar te zeggen: minder is in het geval van broccoli beter. Broccoli gaat ideaal samen met look en olijfolie en verder moet je het gewoon net gaar stomen of koken: 4 minuten volstaan meestal, 10 is meestal al teveel, zodat de ongewenste - en dus ook slechte - zwavelsmaken vrijkomen uit deze koolsoort.

Het leuke aan dit recept, is dat je alle ingrediënten het ganse jaar door voorhanden kan hebben in je huis:

 • broccoli kan je kopen in de diepvriesafdeling van je supermarkt en zo thuis bewaren. Doordat de groente bevrozen is, zijn flink wat celwanden reeds gebroken, wat maakt dat na het pureren, je soep nog smeuïger is dan wanneer je verse broccoli zou gebruiken
 • in plaats van room die je in de koeling moet plaatsen, gebruiken we geëvaporeerde melk uit blik. Wel even zoeken naar echte melk zonder toevoegstoffen en zonder extra toegevoegde suiker. In een soep of saus smaakt het even lekker als room, en het is minder vet (ideaal voor wie een cholesterol verlagend dieet volgt).
 • kaas kan je reeds geraspt in pakjes of zakjes kopen en toch wel flink lang bewaren. Ook een potje kruidenkaas gaat lang mee. Al vinden we het veel goedkoper en veel lekkerder om gewoon de restjes kaas bij je kaasboer of supermarkt serieus afgeprijsd te kopen. Bovendien koop je dan wat voorradig is, dus dikwijls een ander soort kaas en wat dan ook weer een gans andere smaak aan je soep zal geven! Wil je minder kaas gebruiken, dan zal je je soep extra op smaak moeten brengen met rotszout en peper (en indien afwisseling gewenst: Italiaanse of pikante kruiden).
 • ui: bewaart gewoon superlang in een droge, donkere, (koele) plaats (deze knol wacht immers tot de omstandigheden weer ideaal zijn om uit te schieten en opnieuw een uienplant te groeien)
 • bouillon: best zelf gemaakt in grote hoeveelheden en dan de diepvries in voor later. Bouillonblokjes bewaren "oneindig lang" (dat komt dan weer omdat het boordevol zout zit, dus daarom niet direct de ideale keuze) en je kan ook bouillon kopen in karton - wat vergeleken met zelf verse bouillon maken wel een dure optie is - maar wat je dus ook flink lang in je voorraadkast kan hebben staan.

Voor de meeste smaak, ga je de ui eerst aanstoven tot deze goed gebruind zijn. Wil je sneller werken, dan sudder je gesneden ui en broccoli samen gaar in de bouillon en melk, pureer en breng verder op smaak met kaas en kruiding. Wie niet houdt van de smaak van gewoon gekookte ui, die kan de ui weglaten en enkele knoflookteentjes meekoken. Weet dat hoe korter de kooktijd van look, hoe scherper de smaak, maar na 10 minuten koken vind ik de smaak uiterst neutraal-zacht. Deze soep kookt minder dan 10 minuten, dus iets meer looksmaak.

Broccolisoep recept met 5 ingrediënten

 • vetstof
 • 1 ui
 • 200 gram broccoli
 • 800 ml bouillon (van kip of groenten)
 • 1 blik (ongeveer 425 ml) geëvaporeerde melk (of wie minder melk in de soep wil: een half blik melk en dan 200 ml extra bouillon zodat het totaal aan bouillon 1 liter wordt)
 • kaas: hoeveelheid en soort naar wens, geldbeugel, voorraadkast en creativiteit...naar smaak! (je kan de kaas ook apart op tafel zetten zodat ieder naar believen in zijn kom kan experimenteren: wel dan de soep na het pureren zonder kaas nog niet volledig met zout op smaak brengen!, want kaas bevat ook flink wat zout)
 • rotszout, peper en kruiding naar wens

Hoe simpele broccolisoep maken

 1. Schil de ui en stoof in vetstof in een soeppot met dikke bodem tot de ui glazig kleurt of voor meer sublieme smaken: tot de ui gebruind is.
 2. Ondertussen snijd je de broccoli in even grote stukjes en wie een vers overschotje kaas gebruikt, kan deze al fijn raspen.
 3. Zijn de uien naar wens gestoofd, voeg dan de broccoli, melk en bouillon toe, breng net aan de kook en laat dan pruttelen tot de broccolistukjes gaar zijn (kan je voelen wanneer je er makkelijk met een mes kan doorpikken: zo makkelijk als door boter te snijden).
 4. Neem een paar broccoliroosjes uit de soep en houd apart voor de versiering: het oog wil ook wel wat!
 5. Pureer de soep, strooi er indien gewenst nu geraspte kaas of een stuk kruidenkaas door en pureer opnieuw. Proef en voeg indien gewenst meer rotszout en peper aan toe.