Broccoli pompoensoep

02:53

Maak deze lekkere, vullende broccoli pompoensoep zodat je zal genieten van een stevige maaltijdsoep die je ook nog eens flink zal verwarmen op een koude dag.

In september en oktober, bereikt de broccoli-oogst zijn piek. In september kan je de vroege tuinder reeds de eerste pompoenen oogsten, maar eind september en gans oktober zijn beide groenten in overvloed aanwezig. Ideaal dus om er nu goedkoop een soep van te maken.

Je kan inspiratie opdoen bij gezonde pompoensoep recepten, maar in plaats van Paleo Dieet of De Voedselzandloper, willen we eens iets compleet anders.

De eerste inspiratie is kortbij te zoeken in onze broccoli zomerpompoensoep (wat een ander woord is voor courgette!), waar we al kaas bij in de soep deden, net zoals in deze gewone broccolisoep: dus kaas is zeker goed. Welke kaas? Volgens Gordon Ramsay: Cheddar (nu is Gordon een Schotse chef, dus misschien is hij wel een beetje subjectief voor het kiezen van een Schotse kaas, maar echt, Cheddar en broccoli gaan heerlijk samen).

Dan weten we allen dat pompoen een mild zoete smaak heeft. Een soep vraagt naar een zure component en die gaan we halen uit... stevig vullend zuurdesembrood. Zuurdesembrood: zoals het vroeger werd "gegist" met respect voor tijd en de natuurlijke vertering van ook deels de gluten door de zuurdesem-enzymen (vandaar dat zuurdesembrood niet zo hoog rijst, wegens minder gluten om de luchtbelletjes samen te houden).

Eerst het zuurdesembrood vers eten uiteraard en dan pas een overschotje (roosteren en) bij door de soep mixen: meer smaak, meer zuur, meer smeuïg en meer vullend!

Smakelijk!

Broccoli Pompoensoep

Broccoli pompoensoep recept

  • 1 kleine pompoen (1 kg)
  • 1 broccolihoofd
  • 1 grote, gele paprika
  • 250 ml volle melk
  • 1 ui
  • (1) eetlepel hoeveboter
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 theelepel geelwortel (kunjit, kurkuma)
  • naar smaak: sojasaus
  • naar smaak: vers gemalen peper van de molen
  • 1 tot 2 liter water of groentebouillon
  • sneden zuurdesembrood naar wens
  • naar wens: Cheddar kaas (100 gram)

Hoe lekkere broccoli pompoensoep maken

  1. Smelt de hoeveboter in je soeppot.
  2. Snijd de ui fijn en stoof aan in de hoeveboter tot de ui duidelijk glazig wordt (een minuut of 5).
  3. Ondertussen schil je de pompoen en verwijder je de zaadjes. Snijd in fijne stukjes en voeg dan toe bij de glazige ui.
  4. Laat een 8 minuten meestoven: wordt de soeppot te droog, voeg dan meer hoeveboter toe.
  5. Ondertussen breng je water aan de kook in je waterkoker of breng je de groentebouillon aan de kook in een andere pot op je vuur.`
  6. Ondertussen snijd je de roosjes van de broccoli en snijd je de stam in kleine stukjes.
  7. Ondertussen snijd je de paprika fijn en na 5 minuten pompoen stoven, voeg je de paprikastukjes toe.
  8. Ondertussen ook de knoflookteentjes schillen en fijn snijden.
  9. Na 7 minuten pompoen stoven: voeg je de knoflookteentjes toe: roer goed om en wacht tot de knoflookaroma's vrijkomen.
  10. Roer er dan de kurkuma door en blijf roeren tot alle ingrediënten duidelijk geel gekleurd werden.
  11. Voeg de broccoli toe, overgiet met water of bouillon tot alle groenten onder staan, giet er een scheutje sojasaus bij, breng aan de kook, leg er een of 2 sneden zuurdesembrood over en laat 4 minuten sudderen.
  12. Ondertussen kan je de kaas raspen of fijnsnijden.
  13. Doe de melk en wat kaas bij je broccoli pompoensoep en pureer met een staafmixer. Proef en voeg naar wens meer kaas toe (voor meer romige, zoute soep), meer zuurdesembrood (voor een meer smeuïge soep), peper van de molen (voor extra pit) en indien nodig meer zout of sojasaus. Warm je soep indien gewenst nog even op maar laat niet meer koken.