Broccolisoep Piet Huysentruyt

02:08

Uiterst groene broccolisoep dankzij spinazie, selder en het basis soep recept van Piet Huysentruyt.

Piet gebruikt als soepgroenten prei en ui, maar met een typisch donkergroene soepgroente als soepselder, krijg je natuurlijk nog meer groene kleur in de basis. De prei kan je vervangen door meer ui. Het meeste groen komt natuurlijk van de spinazie.

Piet is een Belgische TV chef die bijna dagelijks 10 jaar lang op de Vlaamse buis recepten uitwerkte. Wat soep betreft vertrek hij normaal gezien van de typische soepgroenten (wortel, uit, prei en selder) en voegt dan flink wat van 1 groente toe: maak je broccolisoep, dan is dat logischerwijze meer broccoli dan de rest van de soepgroenten.

Verder wordt er met kleuren gespeeld: we verwachten een groene soep, dus voegen we geen oranje wortel toe en geven extra groene kleur door spinazie toe te voegen.

Piet laat klassiek de broccoli een half uur mee gaar sudderen met de soepgroenten, wat de groene kleur vermindert. We verbeteren dit door in onderstaand recept eerst de stengel te koken en pas daarna laat je de broccoliroosjes 5 minuten mee koken.

Piet werkt zijn soep af met kaas en sojaroom, waar in dit recept enkel gewone room of karnemelk en citroenschil gebruikt worden. Niets belet je extra kaas naar smaak toe te voegen.

Tenslotte wordt in onderstaand recept in het begin boter toegevoegd (Piet promoot soja producten en gebruikt een soja margarine: wij raden aan dat je de vetstof gebruikt die het beste past bij jou levensstijl. Boter is lekker, maar olijfolie is gezonder). De botersmaak integreert op het eind van het recept mooi met het andere zuivelproduct (karnemelk of room).

Het exacte recept van Piet Huysentruyt zal wel te vinden zijn in 1 van zijn kookboeken, onderaan alvast onze interpretatie.

Broccolisoep recept

 • 750 gram broccoli
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel ongezouten boter
 • 2 eetlepels fijngesneden knoflook
 • 2 kleine uien, in blokjes van 1/2 cm gesneden
 • 2 stengels groene selder, in stukjes van 1/2 cm gesneden
 • zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 2 theelepels fijngehakte verse tijmblaadjes
 • 1.250 liter groentebouillon
 • 1/2 kg klaargemaakte diepvriesspinazie
 • 2 theelepels vers geraspte citroenschil
 • 250 ml vette room of karnemelk (bij gebruik van karnemelk, gebruik je slechts 1 theelepel vers geraspte citroenschil)

Broccolisoep maken

Broccolisoep volgens Piet Huysentruyt met extra selder en spinazie

 1. Snijd de broccoliroosjes van de stengels. Schil de stengel en snijd in stukjes van 1 cm
 2. Verhit de olijfolie en de boter in een soeppot op een middelhoog tot heet vuur. Voeg de look toe en bak zeer lichtbruin (laat niet verbranden), voeg onmiddellijk de ui en selder toe en verlaag het vuur. Kruid met peper en zout en laat een 10 tal minuten zachtjes aanstoven zonder te bruinen (vuur laag genoeg houden).
 3. Voeg de verse tijm toe en roer even om.
 4. Voeg de broccoli stengels, bouillon, peper en zout naar smaak toe en breng aan de kook. Laat 3 minuten zonder deksel sudderen.
 5. Voeg de broccoliroosjes toe en kook ongeveer een 5 tal minuten verder tot de roosjes gaar zijn.
 6. Pureer de soep met een staafmixer of bij beetjes in de blender (blenders maken een zachtere puree).
 7. Voeg de spinazie en de citroenschil toe en pureer verder (of voeg een beetje spinazie en citroen toe telkens je een beetje broccoli pureert in de blender).
 8. Als je teveel soep hebt voor 1 dag, zet je wat teveel is in de ijskast voor morgen of vries je het in.
 9. Verwarm de gepureerde broccolisoep op een zacht vuur, roer er de room onder, proef en voeg indien nodig meer peper en zout toe.