Bloemkoolsoep

00:42

Verrassing: maak deze bloemkoolsoep in 20 minuten. Een streling voor het oog en makkelijk te maken zodat je zal genieten van lekkere, goedkope, romige soep.

2 recepten in 1: vervang de bloemkool met broccoli, en je hebt een heerlijke broccolisoep.

Voor deze soep beginnen we eens met het einde: de garnering. Doet misschien een beetje denken aan Piet Huysentruyt in zijn ter ziele gegane TV kookprogramma De Perfecte Keuken, waarin hij in enkele minuten een klassiek gerecht klaarmaakte en de rest van de zendtijd spendeerde aan creatieve garneringen.

Zeg bloemkoolsoep en je zal dikwijls 2 reacties krijgen:
 • bleigh!!!: gekookte bloemkool
 • hmmmm, weer een witte roomsoep
Vandaar doen we het dus eens ietwat anders: we maken een heerlijk ogende garnering van spek en gorgonzola kaas en wel... voor je het weet zit ieder te genieten van deze heerlijke bloemkoolsoep errond verwerkt.

Alhoewel het oogt als een typische roomsoep, is er geen druppel room in de soep verwerkt... Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hieronder.

Bloemkoolsoep recept

 • 1/2 bloemkool
 • 750 ml groentebouillon (of kippenbouillon)
 • zeezout naar smaak
 • 2 sneden spek, in kleine stukjes gesneden
 • eventueel wat olijfolie
 • 2 eetlepels verkruimelde gorgonzolakaas

Hoe bloemkoolsoep maken

Bloemkoolsoep
 1. We beginnen dus met de garnering: doe eventueel wat olijfolie in een pan en bak er de stukjes spek krokant in aan. Dit duurt net zolang totdat je er de soep mee gaat serveren.
 2. De volgende stap is de bloemkool te stomen tot ze zeer mals is. Inderdaad: stomen in een pot met stoommandje in een pot met wat kokend water. Snijd de bloemkool in roosjes en laat een 5tal minuten gaar stomen. Niet blijven stomen: het vuur direct uitzetten als de bloemkool gaar is, en de bloemkool laten uitlekken in een vergiet. Kwestie van te lang gestoomde of gekookte bloemkool leidt tot de uitspraak van hierboven: bleigh!
 3. Ondertussen kook je de bouillon in de microgolfoven (of gewoon in een pot op het vuur, wanneer het minder snel moet gaan): kies een grote pot of kom wanneer je een staafmixer zal gebruiken om de bouillon met de bloemkool te mixen.
 4. Doe de bloemkoolroosjes in een grote blender, giet er de bouillon bij en mix voorzichtig(!) tot een smeuïge soep. Wij dit allemaal te gevaarlijk vind, mixt de bouillon en de bouillon met een staafmixer in de pot of kom waarin je de bouillon hebt gekookt.
 5. Proef en mix of blend er naar smaak zeezout door. Is de soep te dik, voeg dan wat meer bouillon toe.
 6. Neem het krokant gebakken spek uit de pan, laat het spekvet uitlekken, hak het spek indien gewenst nog fijner.
 7. Serveer je bloemkoolsoep met het krokante spek, de gorgonzola kaas en voor wie geen strikt paleo dieet noch De Voedselzandloper volgt: een stuk knapperig brood. Zonder brood geserveerd bevat dit soep recept de correcte ingrediënten volgens de hier beknopt samengevatte regels van De Voedselzandloper.