Bloemkool Broccolisoep uit de Oven

09:41

Soep koken zonder soeppot: bloemkool en broccoli roosteren in de oven, ondertussen uien karameliseren op een zeer laag vuur en dan alles in de blender.

Een geweldig recept voor een uiterst lekkere, hartige soep met flink wat groenten.

Smaakt nog beter met de nootachtige smaak van geklaarde boter (Ghee zoals ze deze boter in India noemen) voor het karameliseren van de uien. Volg je een cholesterolarm dieet, kan je natuurlijk ghee vervangen door arachideolie of notenolie voor eveneens een (andere) notensmaak.

Ingrediënten voor bloemkoolsoep uit de oven

 • 1 grof gehakte bloemkool
 • 1 grof gehakte broccoli
 • een paar scheuten arachideolie voor in de oven
 • kruiden naar smaak: gerookte paprika, zeezout, gemalen zwarte peper
 • 1 ui, in ringen gesneden
 • een paar teentjes knoflook, grof gehakt
 • 2 eetlepels boter, geklaarde boter (ghee) of olijfolie
 • 750 ml groentebouillon (meer of minder, naargelang hoe dik je je soep wilt)
 • Parmezaanse kaas schilfers

Uien, bloemkool en broccolisoep bereiden

Bloemkool en broccoli geroosterd in de oven, gepureerd met gekarameliseerde uien en bouillon, geserveerd in een kom met bovenop een broccoliroosje

Geroosterde groenten:

 1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
 2. Doe de broccoli en bloemkoolstukken in een kom, giet er een paar scheuten arachideolie over, kruid met peper, zout en paprika en meng goed.
 3. Leg de stukken broccoli en bloemkool in 1 enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 20 minuten roosteren in de oven.
 4. Draai alle stukjes om en laat nog eens 15 tot 20 minuten verder roosteren. Haal de groenten uit de oven en zet apart.

Gekarameliseerde uien:

 1. Verhit ondertussen de boter, ghee, arachideolie of notenolie op een middelhoog vuur.
 2. Voeg de uiringen toe en stoof 10 tot 15 minuten tot de ringen ietwat bruin en geurig zijn. Roer zo nu en dan om en laat ze zeker niet aanbranden (zet het vuur lager indien nodig).
 3. Voeg knoflook, wat gerookt paprikapoeder, zout en peper toe, zet het vuur zeer laag en laat de uien een beetje verder stoven totdat ze aan de pan kleven. Schraap ze dan weer los, schraap de aanbaksels los en hou dit een half uur vol totdat de uien mooi gekarameliseerd zijn. Haal ze dan van het vuur en zet apart.

Broccolisoep maken:

 1. Pureer de geroosterde groenten met de gekarameliseerde uien en de bouillon in een blender of met een staafmixer. Voeg net zoveel bouillon toe tot je soep de gewenste dikte heeft. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
 2. Serveer de uien, bloemkool broccolisoep warm met geschaafde Parmezaanse kaas, een klodder zure room of een schep dikke Griekse yoghurt.